Οι χυμοί φρούτων κάνουν καλό στην υγεία, μύθος η πραγματικότητα;



Θα ακούτε όλη την ώρα, από γνωστούς, φίλους και συγγενείς ακόμα και πολλούς γιατρούς ‘ότι είναι πρέπει να πίνετε φυσικούς χυμούς φρούτων.
Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε το χυμό. Είναι πραγματικά τόσο υγιεινό και φυσικό, όπως λένε όλοι;

Οι παραγωγοί χυμών  προσπαθούν να πουλήσουν τους χυμούς ως μία  ‘’υγιεινή ‘’ επιλογή. Πώς είναι σαν ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, και θα πρέπει να το παίρνουμε  κάθε πρωί. Οι συσκευασίες  αναγράφουν  ότι είναι "100 % φυσικό" και "χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» ή «χωρίς συντηρητικά».
Και τι να πιστέψουμε; Φαίνεται απλό ... επιλέγετε τα φρούτα, τα στύβετε, και βάλτε το χυμό σε ένα δοχείο. Νοστιμότατο  και φρεσκοστυμμένο ... έτσι δεν είναι;
Όχι πραγματικά.
Ο φυσικός χυμός φρούτων δεν είναι καθόλου φυσικός. Από τη στιγμή που θα στύψετε τα φρούτα, έχετε αλλάξει  τη φύση και το χαρακτήρα του καρπού. Έχει  πολύ πιο υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και ως αποτέλεσμα και τα επίπεδα της ινσουλίνης σας και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και διαβήτη.
Κανονικά, τα φρούτα και το πεπτικό μας σύστημα - και ο μεταβολισμός μας – αλληλεπιδρούν ο  ένας στον άλλον. Εμείς εξελιχθήκαμε  ραγδαία, και τα φρούτα εξελίχθηκαν  για έναν σκοπό. Για να φαγωθούν από τα ζώα και από τον άνθρωπο.
Αλλά εμείς οι ίδιοι έχουμε επιλέξει να λαμβάνουμε τα φρούτα επεξεργασμένα, λαμβάνοντας συγχρόνως και πολύ ζάχαρη.  Έτσι ώστε από τη στιγμή που θα πιείτε τον χυμό, η ζάχαρη που λαμβάνετε μπαίνει κατευθείαν στη κυκλοφορία του αίματος.
Αυτό  δεν είναι φυσικό.
Βέβαια στην πραγματικότητα, η παραγωγή χυμού σε γενικές γραμμές δεν είναι τόσο κακό πράγμα. Αν φτιάξετε  χυμό όμως, θα πρέπει να τον πιείτε αμέσως. Αλλά η καλύτερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε είναι να φάτε ολόκληρο το φρούτο.
Αυτό ισχύει επίσης και για τους χυμούς λαχανικών. Ο χυμός καρότων είναι ένα μεγάλο παράδειγμα. Τα καρότα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, αλλά ο χυμός καρότου είναι ψηλά στον γλυκαιμικό δείκτη. Γιατί; Επειδή τα καρότα έχουν πολλές ίνες, καθώς και μονοσακχαρίτες  που περιέχονται σε αυτά και  χρειάζεται πολύ χρόνο  το σώμα σας να επεξεργαστεί τη ζάχαρη.
Θα διαπιστώσετε ότι αν φτιάξετε χυμό καρότου ή οποιαδήποτε ρίζα όπως είναι η πατάτα θα έχει πολύ γλυκιά γεύση.  Και αυτό γίνεται γιατί έχει διασπαστεί η ζάχαρη και οι φυτικές ίνες.
Ευτυχώς, μπορείτε ακόμα να πάρετε φρέσκα, τοπικά οργανικά φρούτα και λαχανικά από σχεδόν οπουδήποτε. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

Αν ζείτε στην επαρχία, μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας οπωροφόρα δέντρα. Για να αναπτυχθεί μια πορτοκαλιά πρέπει να ξέρετε  ότι χρειάζεται πλήρη ήλιο όλη την ημέρα, και υγρά, αλλά όχι βρεγμένο χώμα. Είναι καλό να κρατήσετε  μια απόσταση προστασίας γύρω από το δέντρο σας για να βοηθήσετε το έδαφος στη διασπορά των υγρών με τη χρήση ενός αυτόματου ποτίσματος.
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε φρέσκα φρούτα είναι να βρείτε έναν τοπικό παραγωγό που  μεγαλώνει οργανικά τα φυτά, ή κάποια λαϊκή βιολογικών προϊόντων.
Όσον αφορά τους χυμούς, εγώ δεν συνιστώ κανένα  είδους χυμών. Ακόμα και οι βιολογικοί χυμοί είναι μόνο ελαφρώς καλύτεροι. Αν θέλετε να πιείτε το χυμό πορτοκαλιού, θα πρέπει να βάλετε τα  φρέσκα πορτοκάλια στο μπλέντερ και όχι στον αποχυμωτή .Έτσι διατηρείτε ένα μεγάλο μέρος των ινών και των βιταμινών, αρκεί  να τον πιείτε αμέσως!

Δρ. Μαρία Ψωμά Ιατρός - Βιοπαθολόγος
Η Δρ. Μαρία Ψωμά είναι Ιατρός - Βιοπαθολόγος. Εργάστηκε στην Πανεπιστημιακή Έδρα της Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών από όπου απέκτησε τη Διδακτορική Διατριβή με Άριστα το 2005. Ειδικεύτηκε στην "Ιατρική και Χειρουργική της Παχυσαρκίας". Eίναι ιδρυτικό μέλος του ιατρικού κέντρου MDONE.
Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 14 2ος - 3ος όροφος
152.32 Χαλάνδρι Αθήνα
Τηλ: 210-6801085, 210-6801086
πηγή:psoma.gr


Aπό  το  Ιστολόγιο  26ecopages