Ασπιρίνη: ο εχθρός της όρασης στην τρίτη ηλικία



Τα άτομα που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας όρασης κατά την τρίτη ηλικία λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

  Η ασπιρίνη λαμβάνεται συνήθως από ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ισχαιμικών επεισοδίων και των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, ενώ αποτελεί ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται περισσότερο.

Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η συχνή χρήση ασπιρίνης σχετίζεται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στην τρίτη ηλικία και πιο συγκεκριμένα πλήττει το «υγρό σημείο» στον αμφιβληστροειδή φακό των ματιών, οδηγώντας σε απώλεια όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ατόμου.

Ο επικεφαλής της έρευνας Τζέραλντ Λιου και η ομάδα του μελέτησαν 2.389 ασθενείς άνω των 50 ετών σε περίοδο 15 ετών. Ένα 10.8% (ήτοι 257 άτομα) έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη ενώ 63 άτομα εξ αυτών παρουσίασαν «υγρή» εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το ιστορικό καρδιαγγειακών ασθενειών, η συστολική αρτηριακή πίεση και ο δείκτης μάζας σώματος, βρέθηκε πως τα άτομα που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο «υγρής» εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πάντως οι επιστήμονες ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν, προς το παρόν, μια αλλαγή στη θεραπευτική χρήση της ασπιρίνης από όσους την παίρνουν για καιρό, ενώ η διακοπή της θεραπείας με ασπιρίνη θα πρέπει κάθε φορά να εξατομικεύεται και να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό.

Από  το  Ιστολόγιο  Epistimonikos