Πώς να τρως για να ξεπεράσεις το hangover



Πώς να τρως για να ξεπεράσεις το hangover

Τα πάρτυ ξεκίνησαν και το αλκοόλ ρέει ήδη άφθονο. Το να πιεις ένα ποτήρι αλκοόλ το πρωί έπειτα από το ξέφρενο βραδινό πάρτι δε θα σε κάνει... περδίκι! Δες τι έχει αποτέλεσμα.

Hangover: τι δεν έχει αποτέλεσμα
- Το επιπλέον αλκοόλ Ακόμη κι αν η σκέψη ενός Bloody Mary σε δελεάζει, καλύτερα να αποφύγεις τις ...ομοιοπαθητικές μεθόδους.

«Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να πιεις ακόμα ένα ποτό» τονίζει η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ΜSc, BSc. Επειδή το αλκοόλ είναι τοξικό, ο οργανισμός σου χρειάζεται να επανέλθει. Το επόμενο πρωί ένα επιπλέον ποτό μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερο hangover.

- Το λιπαρό πρωινό Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι μια μεγάλη μερίδα με μπέικον και αβγά θα σε απαλλάξει από τη δυσφορία του hangover, αν και πολύς κόσμος ορκίζεται ότι έχει αποτέλεσμα. «Οι λιπαρές τροφές απλώς θα σου προκαλέσουν καούρα» τονίζει η ειδικός, που προτείνει να προτιμήσεις εύπεπτες τροφές, όπως ένα τοστ ή δημητριακά.

«Ο οργανισμός σου χρειάζεται άμεσα θερμίδες». Το ελαφρύ φαγητό και η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητα. «Δε συνιστώνται συγκεκριμένες τροφές, αν και το ψωμί με μέλι είναι ωφέλιμο για κάποιους. Το μέλι είναι μια συμπυκνωμένη μορφή φρουκτόζης, και μπορεί να σε βοηθήσει να αποβάλεις το αλκοόλ πιο γρήγορα».

- Ο καφές Εδώ οι απόψεις διίστανται. [Αν πίνεις τακτικά καφέ, το αν θα τον παραλείψεις ή όχι όταν έχεις hangover μπορεί να είναι καλή ιδέα ή όχι» λέει η ειδικός. Αν αποφύγεις την πρωινή σου συνήθεια, μπορεί να καταλήξεις με πονοκέφαλο λόγω έλλειψης καφεΐνης, επιπλέον του hangover.

Ωστόσο, η καφεΐνη προκαλεί στένωση στα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, ο καφές έχει διουρητική δράση και αυξάνει την απώλεια υγρών από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται περισσότερο. «Αν πίνεις καφέ τακτικά, δοκίμασε να πιεις ένα μικρό φλιτζάνι το πρωί. Περίμενε μισή με μία ώρα και δες πώς νιώθεις» προτείνει η ειδικός.


Τι θα σε βοηθήσει στο χανγκόβερ:
Το νερό και τα ισοτονικά Οι ειδικοί γνωρίζουν ελάχιστα για τις αιτίες του hangover. Στους πιθανούς ενόχους περιλαμβάνεται η διαταραχή του βιολογικού ρυθμού ή ακόμα και το σύνδρομο στέρησης από το αλκοόλ, ενώ σε έρευνες υποστηρίζεται ότι τα συστατικά συγγενούς χημικής μορφής (congeners) –τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο αλκοόλ, ειδικά στα σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι– ενδέχεται να είναι επίσης υπεύθυνα.

Όπως και να 'χει, η αναπλήρωση των υγρών που έχεις χάσει θα σε βοηθήσει να νιώσεις λίγο καλύτερα. «Ο χυμός, το νερό, τα ισοτονικά ποτά και όλα τα σχετικά θα βελτιώσουν κάπως την κατάσταση.

Πιες μεγάλες ποσότητες νερού πριν από τον ύπνο και την ώρα που θα ξυπνήσεις για να ανακουφιστείς από τη δυσφορία που προκαλείται λόγω της αφυδάτωσης» συμβουλεύει η Δέσποινα Μαρσέλου.

Ήπιες; Δες Τώρα τι να Πιεις!
Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος προστασίας από το hangover, Αν όμως δεν το αποφύγεις, προτίμησε:

- Ένα φρουτοχυμό Περιέχει φρουκτόζη, μια μορφή σακχάρου που βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το αλκοόλ ταχύτερα. Προτίμησε χυμό μήλου ή ντομάτας που βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση από το hangover, ενώ απόφυγε τον χυμό πορτοκαλιού. Είναι πιο όξινος.
- Μέλι με λεμόνι και χλιαρό νερό Δεν αναπληρώνει μόνο τα χαμένα υγρά του σώματος, αλλά αποτρέπει τις απότομες αλλαγές στα επίπεδα αλκοόλ που προκαλούν πονοκέφαλο.
- Ginger Φτιάξε αφέψημα κόβοντας 10 φέτες ginger και βράζοντάς το σε 4 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, στράγγιξέ το και πρόσθεσε μισό φλιτζάνι νερό, το χυμό μισό λεμονιού και το χυμό ενός πορτοκαλιού.

Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ΜSc, BSc

http://www.shape.gr/ 

Από  το  Ιστολόγιο   Το σοκάκι