Αποτοξίνωση: 18 τρόποι να βγάλεις τις τοξίνες από το σώμα και το σπίτι σου




Φαντάσου την ημέρα που θα ξυπνάς χωρίς πονοκέφαλο και τοξίνες στον οργανισμό σου, γεμάτος ενέργεια και έχοντας χορτάσει έναν καλόν ύπνο. "Αδύνατο", σκέφτεσαι. Ε λοιπόν, αναθεώρησε, ή ακόμα καλύτερα, δες τι πρέπει να κάνεις για να το καταφέρεις. 

Από την Ιωάννα Παχούλη

Στο τέλος της ημέρας μπαίνεις σπίτι σου και νιώθεις τρομερή εξάντληση, είσαι υποτονικός, ενώ πολλές φορές αισθάνεσαι λες και σε πλακώνει ένα βάρος (και όχι, δεν είναι το πάπλωμα). Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείς το "πώς επιτέλους" μπορείς να το αλλάξεις;
Η αποτοξίνωση είναι μια πολύ καλή λύση. Απλές αλλαγές στη ζωή σου θα σε βοηθήσουν να αποβάλλεις και να περιορίσεις τις τοξίνες, τροφοδοτώντας παράλληλα τον οργανισμό σου με θρεπτικά συστατικά. Είναι ουσιαστικά μια διαδικασία χαλάρωσης και καθαρισμού του σώματος, που ξεκινά από μέσα προς στα έξω. Φυσικά, ο οργανισμός σου έχει φροντίσει να κάνει αυτήν την διαδικασία και μόνος του (και ειδικότερα το συκώτι, τα νεφρά, τα πνευμόνια, το έντερο αλλά και το δέρμα σου), όμως κάποιες φορές δεν είναι κακό να βάλεις και εσύ ένα χεράκι.



Αποτοξίνωση τώρα 

1. Κατανάλωσε φαγητά με πολλές ίνες, μεταξύ αυτών σκούρο ρύζι και φρέσκα βιολογικά φρούτα. Τεύτλα, ραπανάκια, αγκινάρες, λάχανο, μπρόκολο, σπιρουλίνα και φύκια είναι εξαιρετικά αποτοξινωτικά.

3. Δώσε στον οργανισμό σου βιταμίνη C, που βοηθά το σώμα να παραγάγει γλουταθειόνη, μια συνθετική ουσία που χρησιμοποιεί το συκώτι για να απομακρύνει τις τοξίνες.

4. Νερό, νερό και νερό. Δύο λίτρα την ημέρα.

5. Πάρε βαθιές ανάσες, για να επιτρέψεις στο οξυγόνο να κυκλοφορήσει με μεγαλύτερη επάρκεια στο σύστημά σου.


6. Απάλλαξε τον οργανισμό σου από το στρες. Δύσκολο, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να δώσεις τη θέση του σε ευχάριστες σκέψεις και συναισθήματα.

Η αποτοξίνωση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία χαλάρωσης και καθαρισμού του σώματος, που ξεκινά από μέσα προς στα έξω.

7. Κάνε υδροθεραπεία: Ένα πολύ ζεστό ντους για πέντε περίπου λεπτά, αφήνοντας το νερό να τρέξει στην πλάτη σου. Συνέχισε με κρύο νερό για 30 δευτερόλεπτα, τρεις φορές. Το καλύτερο είναι να γίνει πριν από τον βραδινό ύπνο.

8. Μπες σε μια σάουνα έτσι ώστε το σώμα σου να ξεφορτωθεί περιττές ουσίες μέσω της εφίδρωσης.

9. Βούρτσισε το σώμα σου (χωρίς να ρίξεις νερό) ή δοκίμασε αποτοξινωτικά σπα κάτω άκρων ή ποδόλουτρα για να αποβληθούν οι τοξίνες από τους πόρους σου. Ειδικές βούρτσες γι’ αυτή τη δουλειά θα βρεις σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

10. Άσκησε το σώμα σου, είναι η καλύτερη μέθοδος αποτοξίνωσης. Δοκίμασε yoga ή σχοινάκι για μια ώρα την ημέρα (αυτό τουλάχιστον είναι το ιδανικό).



11. Μείωσε το αλκοόλ. Ταυτόχρονα, ελάττωσε το κρέας από τη διατροφή σου.

12. Κόψε μια κακή συνήθεια. Και ξέρεις καλά ποια είναι  η ιδανική



13. Σταμάτα να χρησιμοποιείς (ή τουλάχιστον ελάττωσε) τον φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα αλλάζουν τη δομή των πρωτεϊνών των τροφίμων, καθιστώντας τα επιβλαβή για τον οργανισμό σου.

Δώσε στον οργανισμό σου βιταμίνη C. Βοηθά το σώμα να παραγάγει γλουταθειόνη, μια συνθετική ουσία που χρησιμοποιεί το ήπαρ για να απομακρύνει τις τοξίνες.

14. Μη θερμαίνεις/ αποθηκεύεις τα τρόφιμά σου σε πλαστικό. Τα περισσότερα είδη πλαστικού έχουν συνδεθεί με χημικές ουσίες, που, θες δε θες, θα μεταφερθούν στο φαγητό σου.


15. Μη χρησιμοποιείς ναφθαλίνη. Περιέχει παραδιχλωροβενζόλιο το οποίο είναι τοξικό. Προτίμησε φακελάκια με φυσικά βότανα και αιθέρια έλαια όπως δενδρολίβανο, λεβάντα, θυμάρι και δυόσμο.

16. Μείωσε στο ελάχιστο τα καθαριστικά σπιτιού που έχουν χημική βάση (καθαριστικά επιφανειών, σαμπουάν, αποσμητικά και οδοντόπαστες), και αντικατάστησέ τα με φυσικά προϊόντα που να κάνουν την ίδια δουλειά.

17. Τοποθέτησε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα, αν χρησιμοποιείς για τη θέρμανση του σπιτιού σου φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άλλου τύπου καύσιμο. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμο αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ακόμη και θάνατο.

18. Αντί να χρησιμοποιείς σφουγγάρια για να καθαρίζεις τους πάγκους του σπιτιού σου, (τα περισσότερα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να φτάσουν στο δέρμα σου), προτίμησε ένα κομμάτι ύφασμα.

WIN: Αν καταφέρεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου έστω τα μισά της λίστας. Τουλάχιστον θα πεις στον εαυτό σου ότι προσπάθησες.


Από την  Ιστοσελίδα   Cosmo.gr