Coca cola zero (Το κυκλαμικό οξύ απαγορευμένο στις ΗΠΑ,εδώ;;;)


 


κυκλαμικό οξύ

«Το κυκλαμικό οξύ έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA (τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) και μάλιστα από το 1969. Παρά την πίεση που άσκησε η εταιρία Abbot ώστε να αρθεί η απαγόρευση, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας!!»
cyclamic acid (Ε952)
Cyclamic acid is a compound with formula C6H11NHSO2OH.
It is included in E number "E952".
The sodium and calcium salts of cyclamic acid are used as artificial sweeteners under the name cyclamate.
This Chemical is banned in the USA and the UK for use as a sweetener
This is also sometimes considered to be a carcinogen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyclamic_acid





Στα συστατικά πάνω στην ετικέτα από την Ελληνική Zero, μία από τις γλυκαντικές ουσίες είναι το κυκλαμικό οξύ. Σε άλλα αναψυκτικά, η υποκατάστατα ζάχαρης, μπορεί να περιγράφεται σαν κυκλαμικό νάτριο.



 


 στην ετικέτα μιας ZERO που αγόρασα από ταξίδι μου στην Αμερική, το κυκλαμικό οξύ δέν αναφέρεται διότι ΔΕΝ χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό. Το αναψυκτικό περιέχει μόνο ασπαρταμη.

 

      Ο λόγος είναι πολύ απλός: Το κυκλαμικό έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA (τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) και μάλιστα από το 1969. Παρά την πίεση που άσκησε η εταιρία Abbot ώστε να αρθεί η απαγόρευση, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας.
      Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το κυκλαμικό από την  Wikipedia στο http://en.wikipedia.org/wiki/Cyclamate
      Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται εκεί, τόσο για τηνπιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα (ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά)

Το 1966, μια μελέτη ανέφερε ότι ορισμένα εντερικά βακτήρια μπορούσαν να παράγουν δισουλφαμική κυκλοεξυλαμίνη, ένα συστατικό για το οποίο υπήρξε η υποψία κάποιας χρόνιας τοξικότητας σε ζώα, ενώ περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι το μίγμα 10:1 κυκλαμικού - ζαχαρίνης μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα  του καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους, αφού έδειχνε ότι οκτώ στα 240 ποντίκια που τρέφονταν με το παραπάνω μίγμα εμφάνισαν όγκους στην ουροδόχο κύστη. Παράλληλα, άλλες μελέτες για την κυκλοεξυλαμίνη εμπλέκονταν στην πρόκληση ατροφίας των όρχεων σε ποντίκια. Έτσι, τον Οκτώβρη του 1969, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαγόρευσε την πώλησή του στις ΗΠΑ, και ένα χρόνο αργότερα, και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η  Abbott Laboratories το 1973, ζήτησε την άρση της απαγόρευσης του κυκλαμικού, αλλά  η απάντηση του FDA ήταν αρνητική. Ο επίτροπος Jeri Goyan της Abbott Labs κατέθεσε μία δεύτερη αναφορά, το 1982, αλλά παρά το γεγονός ότι η FDA δήλωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αποδεικνύουν το κυκλαμικό οξύ ως καρκινογόνο σε ποντίκια, παρέμεινε απαγορευμένο στα προϊόντα διατροφής στις ΗΠΑ. Η προαναφερθείσα αναφορά είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, αν και είναι άγνωστο κατά πόσον αυτό είναι κατόπιν αιτήσεως της Abbott Labs ή επειδή η αναφορά θεωρείται ανεπαρκής από τον FDA.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι επιπτώσεις του κυκλαμικού οξέος σε πειραματόζωα - ποντίκια και πρωτεύοντα θηλαστικά -είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες για τη μη αντιστρεπτή ατροφία των όρχεων, με προφανείς επιπτώσεις στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων, τη δημιουργία όγκων τόσο στους όρχεις όσο και στην ουροδόχο κύστη ποντικιών, για βλάβες του νευρικού συστήματος και ημικρανίες. Βέβαια, υπάρχει και αντίλογος ως προς τις καρκινογενέσεις, δεδομένου ότι η μείωση των επίπεδων τεστοστερόνης στα αρσενικά σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων, οπότε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ασφαλές για καρκινογένεση βάσει αυτού. Όμως, οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην αρσενική αναπαραγωγική ικανότητα μπορεί να είναι έξω από τις αρμοδιότητες των επιτροπών που είναι υπεύθυνες για τον προσδιορισμό της ασφάλειάς του, που βασίζεται μόνο στις αναμενόμενες επιπτώσεις του σχετικά με τα ποσοστά καρκίνου ή το προσδόκιμο ζωής γενικότερα.

ΤΟ ΚΥΚΛΑΜΙΚΟ ΟΞΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ:
- αρωματισμένα επιδόρπια με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα  με βάση το νερό,  ή το γάλα και  τα παράγωγά του, ή με χυμούς φρούτων, φρούτα, λαχανικά, αυγά, σιτηρά ή και με λιπαρές ουσίες,  σε  οπωροσκευάσματα με μειωμένες θερμίδες και σε ποτά που συνίστανται σε μίγμα μπίρας, μηλίτη, αποσταγμάτων ή κρασιού και τέλος σε παγωτά με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
-σε μη αλκοολούχα ποτά (με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα) αρωματισμένα με βάση το νερό ή το γάλα και τα παράγωγά του ή χυμούς φρούτων, καθώς και παρασκευάσματα για τον έλεγχο του σωματικού βάρους που προορίζονται να αντικαταστήσουν κάποια γεύματα και πλήρη παρασκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής για χρήση υπό ιατρικό έλεγχο.
- σε είδη ζαχαροπλαστικής όπως γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα ζάχαρης, γλυκίσματα με βάση κακάο, ξηρούς καρπούς ή άμυλο, με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε πολτούς για άλειμμα με βάση κακάο, γάλα, ξηρούς καρπούς ή λιπαρές ουσίες, και σε στερεά διαιτητικά συμπληρώματα.
- σε φρούτα σε κονσέρβες ή γυάλινα δοχεία, κομπόστες, ζελέ μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
- σε συμπληρώματα διατροφής με βάση βιταμίνες ή/και ανόργανα στοιχεία σε σιρόπι ή σε σκευάσματα προς μάσηση.
- σε τσίχλες χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
- σε εκλεκτά αρτοσκευάσματα προοριζόμενα για ειδική διατροφή.
- σε ζαχαρώδη μικροπροϊόντα που δροσίζουν την αναπνοή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.