Βασιλεύει το...ροδέλαιο Κοζάνης



 

Μοναδικό στον κόσμο είναι το ροδέλαιο Κοζάνης, όπως διαπιστώθηκε από επιστημονική μελέτη που έγινε για πρώτη φορά και εντόπισε 59 οργανικές ενώσεις, με αναλογίες που καταγράφονται για πρώτη φορά στο τελικό προϊόν.
«Από τις αναλύσεις στο χρωματογράφο μάζας, φαίνεται στο ροδέλαιο Κοζάνης η υπεροχή σε αριθμό και περιεκτικότητα ουσιών έναντι άλλων, όπως καταγράφονται στην παγκόσμια βιβλιογραφία», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος τεχνολογιών αντιρρύπανσης και διαχείρισης φυσικών πόρων του ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης.
Στην εργασία, που εκπόνησε ο καθηγητής (μαζί με τους Ε. Ταμουτσίδη, Γ. Κασαπίδη, Α. Ιτζιου και Ε. Ντίνα), γίνεται παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής και διαχείρισης μιας δυναμικής αγροτικής καλλιέργειας, του τριαντάφυλλου «rosa damascene» που βρίσκει εφαρμογή στην περιοχή του Βοΐου Κοζάνης στην Ελλάδα.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη εργασία επιλέχθηκε μεταξύ άλλων 365 για να παρουσιαστεί σε διεθνές συνέδριο για θέματα καινοτομίας και διαχείρισης φυσικών πόρων στο Χονγκ Κονγκ και ακολούθησε δημοσίευσή της σε επιστημονικό περιοδικό.
«Για πρώτη φορά πραγματοποιήσαμε τέτοιου είδους αναλύσεις στο ροδέλαιο. Τώρα μένει να δούμε από πού αντλεί όλες αυτές τις μοναδικές του ιδιότητες, ίσως από το υψόμετρο και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά» λέει ο κ.Τσανακτσίδης.
Όπως αναφέρεται στην σχετική μελέτη, η αναγκαιότητα ενασχόλησης με τη καλλιέργεια του τριαντάφυλλου rosa damascene έγκειται στο γεγονός ότι τα τελικά προϊόντα (ροδέλαιο, ροδόνερο, και ροδοπέταλα) είναι προϊόντα που μπορεί να έχουν άμεση εφαρμογή στον τομέα τροφίμων, καλλυντικών, αρωματοθεραπείας, υγείας ανθρώπου και ζώων.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι διαπιστώνεται η παρουσία 59 οργανικών ενώσεων που συνιστούν τον αρωματικό χαρακτήρα του ροδέλαιου, από τις οποίες οι 12 συναντώνται και στη διεθνή βιβλιογραφία ως στοιχεία και σε άλλα προϊόντα, ενώ παραμένει έντονο το ερευνητικό ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες ενώσεις -συστατικά του ροδέλαιου, και το ρόλο τους στην τελική διαμόρφωση του αρωματικού χαρακτήρα του» αναφέρει ο κ.Τσανακτσίδης.
«Σημειώνουμε πως η πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας των ρόδων ξεκίνησε το 2004 με 10 παραγωγούς του Βοΐου σε 50 στρέμματα, στο πλαίσιο της προώθησης της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο νομό Κοζάνης. Το 2007 έγινε η πρώτη συγκομιδή και το 2009 έγινε για πρώτη φορά απόσταξη, σε εμπορική κλίμακα, με αποστακτήρα υψηλής τεχνολογίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ροδέλαιο της περιοχής έχουν ήδη επιδείξει γαλλικές εταιρείες» λέει ο κ. Τσανακτσίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πανάκριβο προϊόν αφού από 4 τόνους ροδοπέταλα, παράγεται μόλις ένα κιλό ροδέλαιο που πωλείται προς 6.000 - 8.000 ευρώ το κιλό!

Το παραπάνω υλικό αλιεύθηκε στο ιστολόγιο  Nanti ' s blog