Σέλινο για τα δόντια και όχι μόνο!




Ανακουφίζει από τον πυρετό και τον βήχα και έχει διουρητική δράση.

Τι είναι: Διακρίνεται σε 2 είδη: το αμερικανικό σέλερι, που έχει ελαφριά γεύση και καταναλώνετε ωμό και το ελληνικό (ή κινέζικο) σέλινο,
που καταναλώνετε μαγειρεμένο. Το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική ενώ έχει και πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Παραδοσιακή ιατρική: Από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για το άσθμα, τα οιδήματα, την αϋπνία, την ακμή, τον πονοκέφαλο, τη νευρικότητα, το βήχα, το διαβήτη, τις πέτρες στη χολή και την επούλωση των πληγών. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το σέλινο μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων και για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Τι υποστηρίζουν τα νέα δεδομένα: Βοηθά και στη στοματική υγιεινή. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως, επειδή το σέλινο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί, αν καταναλωθεί ωμό, να βοηθήσει στην απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας. Επιπλέον η βιταμίνη C, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Ακόμη τα συστατικά του δρουν ως φυσικά καθαριστικά των δοντιών χαρίζοντάς τους λευκότητα και υγεία.

 Γιατί είναι ευεργετικό: Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών, ενώ περιέχει κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, δίνει πολύ λίγες θερμίδες και γι' αυτό είναι ιδανικό για δίαιτες. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως το φυτό έχει διουρητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες, ενώ υποστηρίζεται ότι έχει αφροδισιακή δράση. Θεωρείται κατάλληλο για όσους πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι. Το αφέψημα των σπόρων του χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Τονώνει τις λειτουργίες του πεπτικού ενώ συνιστάται κατά της πέτρας των νεφρών. Ρίχνει την πίεση, καταπολεμά τους ρευματικούς πόνους ανακουφίζει από μυϊκούς σπασμούς. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

θα το βρείτε: Στην ελληνική αγορά όλο το χρόνο.

Quick tips

Ανακουφιστείτε από τις χιονίστρες  Αν το κρύο σάς έχει προκαλέσει επώδυνες κόκκινες φουσκάλες στα χέρια, φτιάξτε το παρακάτω μείγμα: Σε μια κατσαρόλα νερό ρίξτε ένα ματσάκι σέλινο (10 κλαδάκια) και βράστε το. Μόλις γίνει χλιαρό βυθίστε τα χέρια σας για λίγο.

Για τις ημικρανίες
Φτιάξτε ένα χυμό από σέλινο ρίχνοντας μισή κούπα νερό και τα φύλλα του και 2 καρότα ή μαϊντανό σε μπλέντερ. Το σέλινο είναι πλούσιο σε κουμαρίνες, ουσίες που καταπραϋνουν το αγγειακό σύστημα.