Η υγιεινή διατροφή… σώζει ζωές

cf85ceb3ceb9ceb5ceb9cebdcceb7-cf83cf89cf83cf84ceb7-ceb4ceb9ceb1cf84cf81cebfcf86ceb7-cf83cf89ceb6ceb5ceb9-ceb6cf89ceb5cf82



Όπως αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές, περισσότεροι από ένας στους δέκα θανάτους από καρδιά, εγκεφαλικά και καρκίνο θα αποτρέπονταν κάθε χρόνο, εάν όλοι φροντίζαμε να τρώμε δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, και δεν υπερβαίναμε τις συνιστώμενες ποσότητες αλατιού και λίπους.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), ακόμα και αν απλώς φροντίζαμε να τρώμε καθημερινά τις σαλάτες και τα φρούτα και εξακολουθούσαμε να τρώμε πολύ αλάτι και κορεσμένο λίπος (προέρχεται κυρίως από κρέατα και προϊόντα κρέατος), θα αποτρεπόταν ο ένας στους 20 θανάτους από καρδιά, εγκεφαλικό και καρκίνο.
Τα παραπάνω ευρήματα για την πλήρη υιοθέτηση των διατροφικών οδηγιών ισοδυναμούν για τη Βρετανία με 33.000 λιγότερους θανάτους ετησίως. Από αυτούς οι 20.000 θα ήταν από λιγότερα εμφράγματα και ανακοπές  και 13.000 από λιγότερους καρκίνους και εγκεφαλικά. Ενώ με  μερική υιοθέτηση των συστάσεων (δηλαδή μόνο με 2 σαλάτες και 3 φρούτα την ημέρα), το κέρδος θα ήταν 15.000 ζωές τον χρόνο.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο και πάνω από 38.000 από καρδιά και εγκεφαλικά. Συνεπώς το κέρδος σε ζωές στη χώρα μας θα ήταν σχεδόν 7.000 ζωές τον χρόνο, ενώ μόνο με φρούτα και λαχανικά θα γλίτωναν περίπου 3.500 άνθρωποι.
«Η υιοθέτηση των διατροφικών οδηγιών θα είχε μαζική επίδραση στην υγεία των ενηλίκων, με το μεγαλύτερο όφελος να πηγάζει από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι σωτήρια για την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο Πήτερ Σκάρμπορο, επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH).  (Zougla.online, 16-12-2010)