Βρώμη: ένα σπουδαίο βότανο-σιτηρό: Οι ιδιότητές της




όπως όλοι μας γνωρίζουμε η σπουδαιότερη κατηγορία των φυτών είναι τα δημητριακά…
και
μία από τις κατηγορίες των δημητριακών είναι τα σιτηρά στα οποία με τη σειρά της
ανήκει η βρώμη
# ένα βότανο-σιτηρό με μοναδική θρεπτική αξία…
# ένα σιτηρό που βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής…
# ένα σιτηρό που ενισχύει γευστικά και θρεπτικά όλα τα γεύματά μας με πρώτο και καλύτερο το πρωινό μας…
αλήθεια ποιά είναι η βρώμη;
ας παρακολουθήσουμε τη διαδρομή της…

τη βρώμη τη βρίσκουμε σε διάφορες μορφές
α) η συνηθέστερη είναι το αλεύρι βρώμης το οποίο παράγεται μετά από την άλεση του καρπού και
κυκλοφορεί σε διαφορετικές βαθμίδες τραχύτητας
β) το πλιγούρι το οποίο παράγεται μετά από τον τεμαχισμό του καρπού και
γ) το πίτουρο
που τη χρησιμοποιούμε;
τη βρώμη τη χρησιμοποιούμε
1) σε διάφορες συνταγές ζαχαροπλαστικής κάνοντας

τα γλυκά μας
πιο υγιεινά
πιο ελαφρά
πιο θρεπτικά όπως π.χ
πάνγευστα και απολαυστικά μπισκότα
γευστικότατα κουλουράκια
2)    σε αρτοσκευάσματα όπως
σε ψωμιά και πίτες τα οποία με αλεύρι βρώμης μας προσφέρουν μια καταπληκτική γεύση μαζί με τις θεραπευτικές ιδιότητες της βρώμης
3)    στη μαγειρική στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την βρώμη σε αντικατάσταση του ρυζιού
μπορούμε δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε σε φαγητά όπως:
τα γεμιστά
οι σούπες ή
το κρέας  πλιγούρι βρώμης αντί για ρύζι με θαυμάσια αποτελέσματα
μπορούμε
να αντικαταστήσουμε ακόμα και το ψωμί ή την φρυγανιά στα μπιφτέκια μας με νυφάδες βρώμης
για ένα άριστο γευστικό όσο και θρεπτικό αποτέλεσμα
4)    άλλη μια χρήση της βρώμης είναι και στην παρασκευή μπύρας όπως οι μπύρες stout από βρώμη
5)    εκεί όμως που η βρώμη δίνει όλη της την δύναμη είναι στο πρωινό
στο πρωινό τρώμε τη βρώμη ως μούσλι –κύριο συστατικό του μούσλι είναι το  πίτουρο που βρίσκεται στα εξωτερικά στρώματα του σπόρου της βρώμης -
και
τη συνοδεύσουμε όσοι από εμάς τρώμε  γαλακτοκομικά προϊόντα με:
γιαούρτι
γάλα
κεφίρ ή
όσοι από εμάς δεν τρώμε γαλακτοκομικά:
ετοιμάζουμε χυλό βρώμης-porridge-με νερό ή χυμό φρούτων τον οποίο εμπλουτίζουμε με
μέλι
κανέλα
μήλο
σταφίδες
αποξηραμένα δαμάσκηνα
αποξηραμένα βερίκοκα
αμύγδαλα
καρύδια και ότι άλλο αγαπά ο οργανισμός μας και η φαντασία μας…
ετοιμάζοντας ένα τέτοιο πρωινό είναι αυτονόητο ότι πέρα από μία πανδαισία γεύσης προσφέρουμε στον οργανισμό μας
τις μοναδικές φυτικές ίνες της βρώμης
πλήθος αντιοξειδωτικών και
μιά σεβαστή ποσότητα πρωτεϊνών και
ας μην ξεχνάμε ότι η βρώμη είναι ένα προϊόν ακόμα χωρίς επεξεργασία…
αγνό και με πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά
και βέβαια δικαίως κάποιος να ρωτήσει και γιατί όλα αυτά για την βρώμη;
ποιά είναι η θρεπτική της αξία;
ποιά είναι η δράση της;
πρώτα-πρώτα ας σταθούμε στις φυτικές της ίνες…
τις οποίες η επεξεργασία των τροφών στη σύγχρονη διατροφή αφαιρεί σχεδόν εξολοκλήρου από τα περισσότερα τρόφιμα
έτσι
ένας δυτικός άνθρωπος φτάνει να παίρνει κατά μέσο όρο 12 γρ. φυτικές ίνες την ημέρα ενώ
οι ημερήσιες  ανάγκες του οργανισμού μας είναι 45 με 50γρ και εδώ
είναι που υπερτερεί η βρώμη
μιά μερίδα των 40γρ νιφάδων βρώμης καλύπτει το 15% περίπου των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε φυτικές ίνες
και ερχόμαστε στη σπουδαία δράση της βρώμης χάρη στις φυτικές της ίνες…
στην υποχοληστερολαιμική της δράση
η βρώμη αυτή η μοναδική τροφή έρχεται να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης και
φαίνεται να είναι ένα πολυτιμότατος και αποτελεσματικότητος σύμμαχος σε αυτή μας την προσπάθεια ὀπως
ισχυρά επιστημονικά στοιχεία το τεκμηριώνουν
και αυτό χάρη στις β-γλυκάνες…
και ας δούμε τι είναι οι β-γλυκάνες
είναι φυτικές ίνες…
βέβαια, δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες ίδιες και
χωρίζονται σε δύο τύπους:
α) τις αδιάλυτες και
β) τις διαλυτές
οι αδιάλυτες ίνες είναι σκληρές και δεν διαλύονται στο νερό
περνούν από το έντερο και βγαίνουν με τα κόπρανα διευκολύνοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος…
οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό
διασπώνται και ενώνονται με διάφορα άλλα συστατικά μεταφέροντας έξω από το σώμα διάφορες
άχρηστες ουσίες που υπάρχουν στη διατροφή οι οποίες πολλές φορές βλάπτουν το σώμα όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που είναι καρκινογόνες
και
-          εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση και να επιστήσω την προσοχή μας στο εξής:
η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε-όπως ανέφερα και πάρα πάνω- από διαλυτές ίνες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 γρ. τη μέρα διότι υπάρχει περίπτωση διάρροιας και φουσκωμάτων εάν δε οι ποσότητες είναι πολύ μεγαλύτερες  υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθούν  μερικά ουσιώδη μέταλλα όπως
το μαγνήσιο
ο σίδηρος
το σελήνιο
το ασβέστιο και
ο χαλκός έξω από το σώμα και να υπάρξει ανεπάρκεια των συγκεκριμένων στοιχείων-
και επανερχόμαστε στη βρώμη η οποία περιέχει και διαλυτές και αδιάλυτες ίνες
εκείνο που ξεχωρίζει την βρώμη είναι η πλούσια ποσότητα από τη διαλυτή φυτική ίνα β- γλυκάνη που περιέχει και στην οποία οφείλεται η σπουδαία υποχοληστερολαιμική δράση της…
οι β-γλυκάνες -λοιπόν -ανήκουν στην κατηγορία των «λειτουργικών» και βιοενεργών συστατικών…
για τον λόγο αυτό η βρώμη -Avena Sativa- χαρακτηρίζεται και “λειτουργικό» τρόφιμο” λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητάς της σε β-γλυκάνη αφού
το πίτουρό της περιέχει β-γλυκάνες σε ποσοστό  2,2-7,8%.
οι β-γλυκάνες είναι δομικοί πολυσακχαρίτες και τις συναντάμε στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων
και
οι μηχανισμοί με τους οποίους οι διαλυτές β-γλυκάνες  δρουν στα λιπίδια του αίματος είναι οι εξής:
# επικαλύπτουν εσωτερικά το έντερο με ένα είδος ζελατίνης η οποία δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο
# δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης στον ορό
# έχουν την δυνατότητα να αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης που δημιουργείται μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου
δηλαδή
οι φυτικές ίνες της βρώμης μειώνουν την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερίνης και
μάλιστα η βρώμη υπερτερεί σε περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες έναντι όλων των άλλων δημητριακών…
τα δεδομένα κλινικών μελετών σε υπερχοληστερολαιμικά άτομα αποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 γρ. β-γλυκανών φυτικών διαλυτών ινών της βρώμης μειώνει ουσιαστικά τα επίπεδα της LDL της λεγόμενης και «κακής» χοληστερόλης με
παράλληλη διατήρηση των επιπέδων της HDL της λεγόμενης και «καλής» χοληστερόλης στο αίμα σε υψηλά επίπεδα
και βέβαια όλο αυτό στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής η οποία καθορίζεται από την περιορισμένη κατανάλωση
λιπαρών ουσιών
κρεάτων
γλυκών
ζάχαρης με
παράλληλη σωματική άσκηση…
η δε ποσότητα κατανάλωσης 3 γρ. β – γλυκανών αντιστοιχεί δε δύο (2) μερίδες των 45 γρ. η κάθε μια νιφάδων βρώμης
η μείωση -τώρα-των επιπέδων της χοληστερόλης ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου ισχυρίζονται μελετητές πάνω από είκοσι επιστημονικών ερευνών  υπέρ των β-γλυκανών της βρώμης…
άλλες μελέτες που έχουν γίνει στην Αυστραλία για τις επιδράσεις της βρώμης και των β-γλυκανών της έδειξαν ότι ακόμα και 1,5 γρ. β – γλυκανών καθημερινά είναι ικανά να μειώσουν ουσιαστικά την LDL και την ολική χοληστερόλη σε διάστημα 6 εβδομάδων
~~~~~~~~~~~~~~
εκτός βέβαια από τις φυτικές ίνες η βρώμη περιέχει και άλλα άκρως απαραίτητα στοιχεία όπως:
# βιταμίνες συμπλέγματος Β οι οποίες είναι απαραίτητες
για την παραγωγή ενέργειας
για το μεταβολισμό των υδατανθράκων
για τη τόνωση του νευρικού σύστημα και
για το δυνάμωμα των οστών μας
# πρωτεΐνες
# αντιοξειδωτικές ουσίες
# βιταμίνη Ε
# βιταμίνη Κ
# βιοτίνη
# φυλλικό οξύ
# ασβέστιο
# χαλκός
# σίδηρος
# μαγνήσιο
# μαγγάνιο
# φώσφορο και
# ψευδάργυρο
το πλήθος όλων αυτών των στοιχείων που περιέχει η βρώμη μας παρέχουν σημαντικά οφέλη:
1) στο καρδιαγγειακό μας σύστημα
η κατανάλωση βρώμης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία της καρδιάς καθώς
οι αντιοξειδωτικές της ουσίες βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να μην συσσωρεύουν αθηρωματική πλάκα με
αποτέλεσμα να διατηρούνται υγιή και χωρίς στενώσεις
η βρώμη προλαμβάνει την στεφανιαία νόσο όταν αποτελεί τμήμα μιας υγιούς διατροφής με χαμηλά λιπαρά και πολλά φρούτα και λαχανικά

2) στο πεπτικό μας σύστημα συμβάλλει στην καλή του λειτουργία
3) στο ζάχαρο:έχουν επιβεβαιωθεί οι ευεργετικές της  ιδιότητες σε ασθενείς με ζάχαρο καθώς συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος
4) στην αρτηριακή πίεση: συμβάλλει στη μείωση της
5)  στην τόνωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: είναι τόσο μοναδική η επιρροή των β-γλυκανών της βρώμης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει
στρέψει το ενδιαφέρον των μελετητών προς την αξιοποίησή τους σαν μέσο προφύλαξης έναντι πολλών παθήσεων καθώς και
των δυσμενών  παρενεργειών τους καθώς
επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που προτείνονται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τα οποία τελικά
υπερδιεγείρουν την άμυνα του οι β-γλυκάνες από φυσικές πηγές όπως η βρώμη προάγουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού χωρίς
 να το υπερδραστηριοποιούν
επίσης
η βρώμη ενισχύει τη δράση των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού έναντι
βακτηρίων
ιών και
παρασίτων ενισχύοντας με αυτή της τη δράση το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ παράλληλα αυξάνει την ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμά τις μολύνσεις
6) στον έλεγχος του σωματικού βάρους: η κατανάλωση βρώμης συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους

το πλούσιο περιεχόμενο της βρώμης σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες δημιουργεί  αισθήματα κορεσμού και με αυτό τον τρόπο βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους εξ άλλου είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν την πέψη και κατ’επέκταση αποτρέπουν την δυσκοιλιότητα
7) στην ομορφιά και την ευεξία μας: εκτός από τα ουσιαστικά οφέλη της βρώμης στην υγεία μας επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της  στην ομορφιά μας κυρίως χάρη

στις αντιοξειδωτικές
αντιαλλεργικές και
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της ενώ σε σύγκριση με τα δημητριακά ολικής άλεσης, η αντιοξειδωτική δυνατότητα της βρώμης υπερτερεί έναντι όλων
8)Στους πνεύμονες:η βρώμη προστατεύει τους πνεύμονες και γενικά 

οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες συντελούν στην πρόληψη πολλών ανισορροπιών μέσα από τον έλεγχο των ελεύθερων ριζών
~~~~~~~~~~~~~~
μερικές πληροφορίες ακόμα:
α) η βρώμη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σιτηρό και ταγκίζει πολύ εύκολα για αυτό πρέπει
να τη διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
β) η βρώμη είναι θερμαντική τροφή και δεν πρέπει να τη καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουν αυξημένη θερμοκρασία
γ) η βρώμη περιέχει γλουτένη και δεν ενδείκνυται στα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη