5 λόγοι για να κόψεις τα αναψυκτικά (και πώς να το κάνεις)


Πίνεις αναψυκτικά; Πόσο συχνά;
Όταν ήμουν νέος, ήμουν φανατικός καταναλωτής Coca-Cola και άλλων αναψυκτικών. Στην πραγματικότητα, ήμουν εθισμένος στην Coca-Cola. Ποτέ δεν πέρναγε μια μέρα χωρίς να έχω πιεί Coca-Cola. Ήταν φυσιολογικό για εμένα να πίνω τουλάχιστον 1.5 λίτρο Coca-Cola την ημέρα.
Όσο μεγάλωνα όπως, απέκτησα μεγαλύτερη επίγνωση της ανάγκης να είμαι υγιής. Άρχισα να επανεξετάζω την διατροφή μου, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχούς κατανάλωσης Coca-Cola και άλλων αναψυκτικών. Με την πάροδο του χρόνου, κατάλαβα ότι η Coca-Cola είναι στην πραγματικότητα αρκετά επιβλαβής για την υγεία – σε τέτοιο βαθμό, που αναρωτιέμαι για πιο λόγο έχει γίνει τόσο δημοφιλές αναψυκτικό! Άρχισα σιγά-σιγά να ελαττώνω την κατανάλωση της, καθώς και γενικά των αναψυκτικών. Όταν ήμουν 20, είχα αφαιρέσει τα αναψυκτικά εντελώς από την διατροφή μου. Σε σπάνιες περιπτώσεις που τύχαινε να πιω, έβρισκα την γεύση τους υπερβολικά γλυκιά, όξινη και δυσάρεστη. Όταν κοιτάζω πίσω, είναι δύσκολο να καταλάβω για πιο λόγο υπέβαλλα τον οργανισμό μου σε όλα αυτά τα χημικά σκουπίδια.
Ορίστε μια λίστα με τους 5 κορυφαίους λόγους γιατί θα πρέπει να κόψεις την Coca-Cola και τα αναψυκτικά.


 5 λόγοι για να κόψεις τα αναψυκτικά (και πώς να το κάνεις)  | dailyarticle.gr

1. Αντίθετα στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Ένα κουτάκι 330ml Coca-Cola περιέχει περίπου 160 θερμίδες. Αν υποθέσουμε ότι πίνεις ένα κουτάκι κάθε μέρα: αυτό είναι 4.800 επιπλέον θερμίδες κάθε μήνα ή 0,64 κιλά. Σε ένα χρόνο, αυτό μας κάνει 57.600 επιπλέον θερμίδες ή 7,62 κιλά! Σύμφωνοι, δεν θα πάρεις ακριβώς 7,62 κιλά δεδομένου ότι ο μεταβολισμός σου προσαρμόζεται αναλόγως από την κατανάλωση περισσότερων/λιγότερων θερμίδων, αλλά θα εξακολουθείς να παίρνεις επιπλέον βάρος με την κατανάλωση coca-cola και αναψυκτικών σε σχέση με άλλες πιο υγιείς επιλογές.
Σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση, η Coca-Cola Light είναι και αυτή αντιδραστική στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Πίστευα ότι η Coca-Cola Light και τα άλλα Light αναψυκτικά έπρεπε να αποτελούν την βάση της διατροφής μου, όταν προσπαθούσα να χάσω βάρος. Κάτι που αργότερα έμαθα ότι δεν ίσχυε καθόλου. Έχει αποδειχθεί ότι τα Light αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες αύξησης του βάρους κατά 41%. Ενώ υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν αυτό το μη αναμενόμενο εύρημα, σκέφτηκα να το δοκιμάσω και μόνος μου. Δοκίμασα τα εξής δύο σενάρια σε διαφορετικές χρονικές στιγμές: για ένα διάστημα να πίνω μόνο Coca-Cola Light και για ένα άλλο διάστημα να πίνω μόνο νερό.
Το αποτέλεσμα; Εμφάνισα μια πολύ μεγαλύτερη τάση να κάνω «επιθέσεις» στην κουζίνα όταν έπινα Coca-Cola Light. Η πιο πιθανή εξήγηση που βρήκα είναι ότι η τεχνητή ζάχαρη στα Light αναψυκτικά, συγχέει το σώμα μας όταν αυτό γεύεται κάτι γλυκό το οποίο δεν είναι ζάχαρη. Σαν αποτέλεσμα, κάνει το σώμα να αναζητά πραγματικά, γλυκά φαγητά. Έτσι, αν και μπορεί να παίρνεις 0 θερμίδες από τα Light αναψυκτικά, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ότι θα καταναλώσεις περισσότερο φαγητό έπειτα, το οποίο στη συνέχεια θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.


 5 λόγοι για να κόψεις τα αναψυκτικά (και πώς να το κάνεις)  | dailyarticle.gr

2. Δημιουργεί λεκέδες και διαβρώσεις στα δόντια.

Η Coca-Cola και τα αναψυκτικά με τεχνητά χρώματα λεκιάζουν τα δόντια, όπως πολλοί γνωρίζουν ήδη. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί από έρευνες, ότι καταστρέφουν 10 φορές περισσότερο το υλικό τον δοντιών σε σχέση με τους χυμούς φρούτων, στα μόλις 3 πρώτα λεπτά της κατανάλωσης τους. Δείγματα από σμάλτο τοποθετήθηκαν σε δοχεία με Coca-Cola και άλλα αναψυκτικά για 48 ώρες, όπου στο τέλος υπήρχε μια 5% απώλεια βάρους στο σμάλτο. Η υψηλή οξύτητα (pH 2.0-4.0) προκαλεί διάβρωση του σμάλτου. Σύμφωνοι, οι συνθήκες εργαστηρίου δεν είναι ο καθρέφτης της πραγματικότητας, αλλά η διαβρωτική επίδραση της Coca-Cola για τα δόντια σου είναι κάτι που γίνεται με την πάροδο του χρόνου.


 5 λόγοι για να κόψεις τα αναψυκτικά (και πώς να το κάνεις)  | dailyarticle.gr

3. Περιορισμένη ενυδάτωση.

Η Coca-Cola και τα αναψυκτικά περιέχουν καφεΐνη, η οποία είναι διουρητική. Ένα διουρητικό, είναι ένα φάρμακο που επιταχύνει τον ρυθμό παραγωγής ούρων – που σημαίνει ότι απομακρύνει νερό από το σώμα. Έτσι, ενώ μπορείς να ξεδιψάσεις όταν πίνεις Coca-Cola, δεν ενυδατώνεσαι τόσο όσο ενυδατώνεσαι σε σύγκριση με το να πίνεις μόνο καθαρό νερό.


 5 λόγοι για να κόψεις τα αναψυκτικά (και πώς να το κάνεις)  | dailyarticle.gr

4. Τεχνητό διεγερτικό που αλλοιώνει το μυαλό σου.

Η καφεΐνη είναι επίσης μια ψυχοτρόπος διεγερτική ουσία. Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αλλοιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα προσωρινές αλλαγές στην αντίληψη, τη διάθεση, τη συνείδηση και τη συμπεριφορά. Αυξάνοντας τα επίπεδα της αδρεναλίνης (ορμόνη του στρες),  καταλήγεις να σταματάς το συναίσθημα του άγχους και της έντασης στο σώμα σου. Αντί να είσαι σε θέση να λειτουργήσεις ως ένα πλήρως συνειδητό άτομο, θα καταλήξεις με λιγότερο έλεγχο στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά σου.
Παρατήρησα ότι, κάθε φορά που πίνω Coca-Cola ή κάποιο άλλο αναψυκτικό, η ψυχική μου σκέψη δεν είναι και τόσο καθαρή. Είναι λες και οι σκέψεις μου είναι πιο γρήγορες, μπερδεμένες και τυχαίες. Ακόμα και όταν είναι υποτίθεται σε μεγαλύτερη επιφυλακή, δεν έχω τον πλήρη έλεγχο των υψηλότερων ικανοτήτων του εγκεφάλου μου. Μοιάζει περισσότερο σαν το μυαλό μου να λειτουργεί από μόνο του και ο συνειδητός μου εαυτός να επιτρέπεται να παρατηρεί στο παρασκήνιο και να δίνει περιορισμένες εντολές. Αν αυτό είχε γίνει στο παρελθόν, που έπινα τόνους Coca-Cola κάθε μέρα, δεν θα ήμουν ποτέ σε θέση να το παρατηρήσω. Ωστόσο, η κατανάλωση αναψυκτικού μετά από τόσους μήνες αποχής έκανε πολύ έντονη την παρατήρηση αυτού του φαινομένου.


 5 λόγοι για να κόψεις τα αναψυκτικά (και πώς να το κάνεις)  | dailyarticle.gr


5. Προκαλεί αϋπνία και διαταραχές στον ύπνο.

Η καφεΐνη αποτρέπει την υπνηλία με το 1) να εμποδίζει τις επιδράσεις των ορμονών της σεροτονίνης και μελατονίνης και 2) να κλειδώνει τους υποδοχείς αδενοσίνης (επαγωγείς του ύπνου) από το να δένουν. Εκτός από το ότι προκαλούν αϋπνία, αποτρέπει επίσης από το να πάρεις τα πλήρη οφέλη του ύπνου, όπως αναφέρει και το παρακάτω απόσπασμα από το How Stuff Works:
«Το σημαντικότερο μακροπρόθεσμό πρόβλημα (της καφεΐνης) είναι τα αποτελέσματα που έχει στον ύπνο. Οι υποδοχείς αδενοσίνης (επαγωγείς του ύπνου) είναι σημαντικοί για τον ύπνο και ειδικά για τον βαθύ ύπνο. Ο χρόνος ημιζωής της καφεΐνης στο σώμα σου είναι 6 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώσεις μια μεγάλη κούπα καφέ που περιέχει 200mg καφεΐνης στις 15:00, στις 21:00 περίπου 100mg αυτής της καφεΐνης θα βρίσκονται ακόμη στο σύστημα σου. Μπορεί να είσαι σε θέση να κοιμηθείς, αλλά το σώμα σου πιθανότατα δεν θα επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του βαθύ ύπνου.«
Την τελευταία φορά που ήπια Coca-Cola (Light), με κράτησε ξύπνιο όλο το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, ακόμη και αν προσπάθησα να κοιμηθώ κατά τις 2. Το μυαλό μου πήγε σε κατάσταση επαγρύπνησης και δεν μπορούσα να κοιμηθώ ακόμη και αν το σώμα μου αισθανόταν κουρασμένο. Αν πίνεις αναψυκτικά και το βρίσκεις δύσκολο να διαχειριστείς το πρόγραμμα ύπνου σου, μπορεί να είναι η καφεΐνη που προκαλεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο αν είσαι από την φύση σου υπερκινητικό άτομο (όπως εγώ).
Αν και μπορεί να εκτιμάς την καφεΐνη γιατί σε κρατάει ξύπνιο για μια συγκεκριμένη πρωινή συνάντηση ή παρουσίαση, έχε κατά νου ότι η ενίσχυση που σου δίνει είναι μόνο προσωρινή και εις βάρος των φυσικών λειτουργιών του μυαλού σου. Ενώ μπορείς να αισθάνεσαι σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση μετά από μια δόση καφεΐνης, είναι απλά ένα συναίσθημα τόνωσης. Κάθε φορά που καταναλώνω καφεΐνη, νιώθω ότι το μυαλό μου αναγκάζεται να μείνει ξύπνιο παρά τις επιθυμίες του. Ακόμη και αν τα «φώτα» είναι αναμμένα στο μυαλό μου, μπορώ να εκτελώ μόνο χαμηλού επιπέδου διεργασίες που δεν απαιτούν πολύ σκέψη. Οι ανώτερες λειτουργίες του μυαλού μου φαίνεται να είναι πέρα από τις δυνατότητες μου εκείνη την στιγμή. Πάνω κάτω αισθάνομαι σαν ζόμπι που περπατάει τριγύρω με περιορισμένες διανοητικές ικανότητες και ένα σώμα βαρύ όσο ο μόλυβδος.
Για να κάνω τα πράγματα ακόμη χειρότερα, αφού τα αρχικά αποτελέσματα φύγουν, μένω με μια κατάσταση κόπωσης χειρότερη από πριν, μιας και αρνιόμουν στο σώμα μου την ξεκούραση που του άξιζε. Όπως λέει και ο Jacob Teitelbaum, «Η καφείνη είναι ένας τοκογλύφος ενέργειας. Αυτό που σου δανείζει το πρωί, το παίρνει πίσω με τεράστιο επιτόκιο το απόγευμα.»


5 λόγοι για να κόψεις τα αναψυκτικά (και πώς να το κάνεις)  | dailyarticle.gr


Πώς να κόψεις την Coca-Cola και τα αναψυκτικά με επιτυχία.

1. Βρες ένα υποκατάστατο (πιο υγιεινό). Για εμένα, αφότου έχω κόψει τα αναψυκτικά, οι φυσικές μου κλίσεις για ποτά είναι:
- Το νερό – (σχεδόν) δωρεάν, υγιές, έχει ένα σωρό οφέλη. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτό. Αν πρόκειται να δειπνήσεις έξω, το απλό/μεταλλικό νερό θα είναι πάντα μια αξιόπιστη επιλογή.
- Smoothies από φρούτα ή/και λαχανικά, τα οποία φτιάχνω μόνος μου χρησιμοποιώντας το μπλέντερ.
Θα πρότεινα να μην αντικαταστήσεις τα αναψυκτικά με καφέ – τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης το καθιστούν ανθυγιεινό ρόφημα επίσης (2 φορές περισσότερο σε σχέση με την Coca-Cola) Προσωπικά δεν πίνω καφέ εξαιτίας αυτού. Δεν μου άρεσε ποτέ η γεύση του καφέ ούτως ή άλλως – έχει μια πικρή επίγευση που δεν κάθεται και τόσο καλά στα γευστικά μου γούστ.
2. Ξεφορτώσου τα αναψυκτικά από το ψυγείο. Αφαίρεσε όλα τα κουτάκια, μπουκαλάκια και μπουκάλια Coca-Cola από το ψυγείο σου. Μπορεί να φαίνεται σαν σπατάλη, αλλά είναι προτιμότερο από το να τα ρίχνεις μέσα στο σώμα σου και να το καταστρέφεις.
3. …Και σταμάτα να τα αγοράζεις πια. Αφού έχεις εξαφανίσει κάθε ίχνος τους από το σπίτι σου, μην τα αγοράσεις ξανά! Ενημέρωσε την οικογένεια (ή τους συγκατοίκους σου αν ζεις με άλλους ανθρώπους) σχετικά με τον στόχο σου και πες τους να σταματήσουν να τα αγοράζουν. Ακόμη καλύτερα, εξήγησε τους για τους λόγους που θα πρέπει να σταματήσουν να τα καταναλώνουν και κάνε τους να τα κόψουν και αυτοί. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, ζήτησε την βοήθεια τους για να μην σε βάζουν σε πειρασμό.
4. Πες στους φίλους σου για τον στόχο σου. Με αυτό τον τρόπο, θα είσαι υπόλογος και σε αυτούς. Οι φίλοι σου μπορούν να χρησιμεύσουν σαν θυρωροί στην απόφαση σου.
5. Απέκλεισε διανοητικά τα αναψυκτικά από το μενού, όταν βγαίνεις έξω για να δειπνήσεις. Δεδομένου ότι πρόκειται να κόψεις τα αναψυκτικά, δεν υπάρχει λόγος να κοιτάς την αντίστοιχη σελίδα στο μενού. Αυτό θα αποτρέψει οποιεσδήποτε δεύτερες σκέψεις.
6. Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι αρκετά. Έτσι δεν θα χρειάζεται να καταφεύγεις σε αναψυκτικά με καφεΐνη για να σε κρατάνε ξύπνιο.
7. Διατήρησε ένα αρχείο με τις μέρες που έχεις αντέξει χωρίς να πιείς Coca-Cola. Σημείωνε στο ημερολόγιο σου, αν έχεις. Όταν αρχίσεις να βλέπεις ότι έχεις καταφέρει να μείνεις χωρίς αναψυκτικά αρκετές μέρες, θα θέλεις να συνεχίσεις.
8. Επέμεινε. Μόλις αρχίσεις να κόβεις την Coca-Cola και τα αναψυκτικά από την ζωή σου, μπορεί να δεις συμπτώματα στέρησης κατά την πρώτη εβδομάδα (ανάλογα με τι ποσότητες έπινες). Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έρθουν με την μορφή ανησυχίας, άγχους ή λαχτάρας να πιείς ξανά. Αντιστάσου! Θα αρχίσουν να φεύγουν μετά από μερικές μέρες καθώς θα βλέπουν την αποφασιστικότητα στο πρόσωπο σου.
Δοκίμασε τα και θα δεις τις αλλαγές, δεδομένου ότι θα αρχίσεις να απελευθερώνεις τον εαυτό σου από τη εξάρτηση της Coca-Cola και των αναψυκτικών και θα αισθάνεσαι πολύ πιο ανανεωμένος και υγιής. Ο τρόπος σκέψης σου θα γίνει πιο καθαρός επίσης.