Η Νέα Υόρκη κηρύσει πόλεμο στα αναψυκτικά με ζάχαρη




Το κάπνισμα στους δρόμους της Νέας Υόρκης έχει απαγορευτεί προ πολλού. Τα τρανς λιπαρά από τα εστιατόρια της πόλης, επίσης. Σειρά τώρα έχουν τα αναψυκτικά με ζάχαρη εφόσον η συσκευασία είναι μεγαλύτερη των 450 ml. Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, που έχει αναγάγει – και – την καταπολέμηση της παχυσαρκίας σε προσωπική του υπόθεση.
Με την υποστήριξη του υπευθύνου υγειονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης δρος Τόμας Φάρλεϊ, ο Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε χθες τη νέα πρότασή του να απαγορευτεί η πώληση των συγκεκριμένων αναψυκτικών από τα εστιατόρια και τα σινεμά της πόλης. «Η παχυσαρκία είναι εθνικό πρόβλημα. Η Νέα Υόρκη θα κινητοποιηθεί. Νομίζω πως αυτό θέλει ο κόσμος από τον δήμαρχο», δήλωσε παρουσιάζοντας το μεγαλόπνοο σχέδιό του.
Οι ιδιοκτήτες των χιλιάδων φαστφουντάδικων της πόλης όμως διαφωνούν κατηγορηματικά. Και δεν είναι οι μόνοι: για τα μέτρα που κατά καιρούς έχει επιβάλει ο Μπλούμπεργκ, έχει κατηγορηθεί ότι καταστρατηγεί τις προσωπικές ελευθερίες των δημοτών και έχει κερδίσει το παρατσούκλι της νταντάς.
Για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, όμως, που εκτίει την τρίτη του θητεία στον Δήμο της Νέας Υόρκης δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο από την υγεία των δημοτών του. Και η παχυσαρκία την απειλεί σοβαρά: περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και σύμφωνα με τον δρα Φάρλεϊ τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφονται στις περιοχές όπου καταναλώνονται αναψυκτικά σε μεγάλες ποσότητες.
Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα πρέπει πρώτα να λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου Υγείας – το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συμβεί, με πρόεδρο τον Φάρλεϊ. Μένει να καλυφθούν ορισμένα κενά. Για παράδειγμα, η απαγόρευση δεν αφορά τους φυσικούς χυμούς με φρουκτόζη, εκτός εάν έχει γίνει προσθήκη ζάχαρης. Οσοι βέβαια αδιαφορούν για το βάρος τους, θα μπορούν να προμηθευτούν αναψυκτικά από τα χιλιάδες μίνι μάρκετ της πόλης.