Ανεργία και κατάθλιψη. Πως να χειριστείτε αυτή την δύσκολη περίοδο.





Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και συχνότερα  για την ανεργία που αυξάνεται καθώς και για την κρίση που περνάει η αγορά. Πολλές εταιρείες καταφεύγουν σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών για να χειριστούν το πρόβλημα ενώ γύρω μας το κόστος ζωής ανεβαίνει.

Εάν και εσείς ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που απολύθηκαν λόγω κρίσης ή που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ίσως κάποιες στιγμές να βιώνετε απογοήτευση και αποθάρρυνση σκεπτόμενοι  το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν τα πράγματα. Η ανεργία μπορεί να πλήττει την αυτοπεποίθηση σας ή την πίστη σας σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι βέβαια απόλυτα φυσικό μιας και η αγορά εργασίας είναι σήμερα τόσο ανταγωνιστική που συχνά θα πρέπει κανείς να στείλει εκατοντάδες βιογραφικά και να περάσει από πολλές συνεντεύξεις πριν τελικά καταφέρει να εξασφαλίσει εργασία.

Η ανεργία ίσως δοκιμάζει και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας: απο εκεί που θεωρούσατε τον εαυτό σας ικανό και δραστήριο επαγγελματία, ίσως τώρα αυτή η αυτοεικόνα να κλονίζεται και να αντικαθιστάται από αρνητικά συναισθήματα όπως αυτό του «ηττημένου». Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο χρόνο παραμένει κανείς άνεργος τόσο περισσότερες πιθανότητες παρουσιάζονται για να παρουσιάσει κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά από έξι συνεχόμενους μήνες ανεργίας.

Η ανεργία πολλές φορές προκαλεί συχνά συναισθήματα ντροπής στον άνεργο. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν πρωτογνωρίζουμε κάποιον σε μια κοινωνική εκδήλωση ή σε κάποια παρέα , μια από τις πρώτες ερωτήσεις που μας θέτουν για να μας γνωρίσουν καλύτερα είναι η ερώτηση «Με τί ασχολείσαι;». Συνειδητοποιώντας ότι συχνά η κοινωνία χρησιμοποιεί το επάγγελμα σαν ένα είδος ταυτότητας του ατόμου, ο άνεργος μπορεί να αισθάνεται ανεπάρκεια ή ντροπή που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Βέβαια η ανεργία προκαλεί οικονομικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν πρακτικές δυσκολίες στη ζωή του ατόμου. Συχνά, οι δυσκολίες αυτές είναι οικονομικές και η αδυναμία εύρεσης εργασίας/εξασφάλισης εισοδήματος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις του ανέργου με την οικογένεια ή τον/την σύντροφο τους.

Πώς μπορείτε να χειριστείτε τη δύσκολη αυτή περίοδο
Δείξτε κατανόηση στον εαυτό σας. Η ανεργία μέσα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης είναι μια περίοδος εξαιρετικά δύσκολη. Είναι λογικό να αισθάνεστε θυμό, θλίψη ή άγχος και να ανησυχείτε για το πώς θα ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας. Παράλληλα αναρωτηθείτε πόσον καιρό θέλετε να αφήσετε τον εαυτό σας μέσα σ’αυτόν τον φαύλο κύκλο. Όσο περισσότερο βυθίζεστε μέσα σε συναισθήματα απογοήτευσης και απελπισίας, τόσο λιγότερο κινητοποιημένοι θα αισθάνεστε για να κυνηγήσετε το στόχο σας και ο κύκλος ανεργία-απογοήτευση-ανεργία θα παρατείνεται.

Το επάγγελμα προσδίδει σε όλους μας μια αίσθηση ταυτότητας αλλά δεν είστε μόνο το επάγγελμα σας. Είστε και τόσα άλλα πράγματα σε αυτό τον κόσμο: κόρη,γιός, καλός φίλος, σύντροφος κάποιου άλλου ανθρώπου, γονιός. Ίσως να έχετε ταλέντα που δεν έχετε καλλιεργήσει και χόμπι που είχατε αφήσει για χάρη της δουλειάς. Τώρα ίσως έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε πάλι αυτή την πλευρά του εαυτού σας.

Καθορίστε ένα καθημερινό πρόγραμμα δράσης. Ποιές ώρες της ημέρας θα ψάχνετε για δουλειά και με ποιό τρόπο; Προσπαθείστε να κάνετε το πρόγραμμα σας όσο πιο συγκεκριμένο γίνεται. Για παράδειγμα, αν ξεκινάτε την αναζήτηση εργασίας στις 9 το πρωί, μπορείτε να αφιερώνετε δύο ώρες στην αναζήτηση εργασίας μέσω αγγελιών στον τύπο και στο ίντερνετ. Από τις 11 και για τις δυο επόμενες ώρες, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με υποψήφιους εργοδότες ή άτομα στον περίγυρο σας που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βρείτε υποψήφιους εργοδότες.  Μία ώρα της ημέρας μπορεί να είναι αφιερωμένη στην επαγγεματική κοινωνική δικτύωση που είναι εύκολα επιτεύξιμη στις μέρες μας μέσω του ίντερνετ ή με άλλους τρόπους που λειτουργούν καλά για εσάς.

Αποφύγετε την απομόνωση. Όταν υπάρχουν συναισθήματα απογοήτευσης και χαμηλής διάθεσης είναι αρκετά εύκολο να απομονωθεί κανείς παρά να κοινωνικοποιηθεί. Η απομόνωση όμως πολύ πιθανόν να εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε και να τα παρατείνει. Δείτε εάν μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποια ομάδα, δημιουργική απασχόληση ακόμα και εθελοντική εργασία. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα περάσετε το χρόνο σας πιο ευχάριστα αλλά θα δικτυωθείτε κοινωνικά: άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε εργασία μπορεί να βρίσκονται παντού, εξάλλου ένα μεγάλο ποσοστό εργοδοτών προσλαμβάνουν από συστάσεις κι όχι απαραίτητα από την παραδοσιακή μέθοδο του βιογραφικού-συνέντευξης.

Σκεφτείτε θετικά. Η θετική σκέψη έχει μεγάλη δύναμη και δεν είναι απλά «μια θεωρία» όπως πιστέυουν κάποιοι. Αναρωτηθείτε: εάν φοβάστε οτι δεν θα βρείτε ποτέ δουλειά ή εάν συνεχώς ρωτάτε τον εαυτό σας γιατί να συνέβη αυτή η δυσκολία σε σας, με ποιό τρόπο αυτές οι σκέψεις  σας βοηθούν να πετύχετε το στόχο σας που είναι η εύρεση εργασίας; Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την κινητοποίηση σας και την επιμονή σας στην αναζήτηση εργασίας. Αντίθετα επικεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε, όχι σε αυτό που δε θέλετε. Οραματιστείτε τον εαυτό σας σα να έχει ήδη πετύχει το στόχο του και φέρτε την εικόνα αυτή στο μυαλό σας καθημερινά για να σας εμψυχώνει.

Αναδημοσίευση : Positive Thinking - Female Code !!

    πηγή: http://www.21dreamlife.blogspot.com/