Συμπόσιο για την υγεία

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κάποτε πίστευαν ότι άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και μόρφωση δεν χρειάζοταν να προσέχουν την διατροφή τους. Σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ξέρουμε τώρα ότι η διατροφή μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα, ακόμα και τα γονίδια μας. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή μπορεί στη πράξη να αλλάξει το DNA, να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ακόμα και την διάθεση μας. Για να μη μιλήσουμε για τη χοληστερόλη και τις θερμίδες!

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Κανείς δεν θέλει να μην είναι συγχρονισμένος ο κινητήρας του αυτοκινήτου του, όταν χρειαζόμαστε ισχύ και ταχύτητα. Ο συγχρονισμός δεν πρέπει να είναι του τύπου "Συγνώμη, βάζουμε κάθε κύλινδρο να δουλεύει όποτε θέλουμε".
Αυτό συμβαίνει και με το σώμα μας. Από τον εγκέφαλο ως τα άκρα, το σώμα εργάζεται με ορισμένους ρυθμούς-και συγχρονισμένα. Η καρδιά έχει το ρυθμό της, το ίδιο και ο εγκέφαλος. Υπάρχει χρόνος για ανάπαυση, χρόνος για να απολαύσει κανείς την παρέα των φίλων του, χρόνος για να παλέψει με τα προβλήματα του και να βοηθήσει τους άλλους.
Έτσι και το στομάχι θα έπρεπε να έχει τους ρυθμούς του για ανάπαυση πριν αρχίσει να εργάζεται. Και δεν πρέπει να το παραφορτώνουμε.

Η ΑΣΚΗΣΗ

Εκατομμύρια άνθρωποι προτιμούν τον αναπαυτικό καναπέ τους και ένα μπωλ με πατατάκια τσιπς από την άσκηση. Όλοι όμως, ιδιαίτερα όσοι κάνουν καθιστική δουλειά στα γραφεία, χρειάζονται σοβαρή άσκηση κάθε μέρα. Να τι γίνεται: η τακτική άσκηση αυξάνει την προστασία από τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Συχνό περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμπι βοηθούν τον εγκέφαλο να σκέφτεται καλύτερα, ενώ παράλληλα το άτομο νοιώθει ευεξία. Κάντε λοιπόν άσκηση! Ζήστε με υγεία.
Η πρωϊνή άσκηση, το περπάτημα στον καθαρό αέρα, η εργασία στον κήπο είναι απαραίτητη για μια καλή κυκλοφορία του αίματος. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να προλάβει κανείς τα κρυολογήματα, το βήχα, τις φλεγμονές, στο συκώτι, τα νεφρά και τους πνεύμονες, καθώς και πάρα πολλές άλλες παθήσεις.

ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Όλοι ξέρουμε την ευεργετική επίδραση του ήλιου. Και όλοι χρειαζόμαστε κάποια ποσότητα ηλιακού φωτός για να πάρουμε την βιταμίνη D-3, να αποκτήσουμε πιο γερά οστά και μυς, να μειώσουμε την ένταση και την κατάθλιψη, να σκοτώσουμε τα μικρόβια και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο καθαρός αέρας και το φως του ήλιου είναι απαραίτητα για να έχουμε καλή υγεία. Το φως του ήλιου είναι σαν την διατροφή με δημητριακά ολικής αλέσεως.
Υπάρχουν τρία είδη φωτός:υπέρυθρο για να μας ζεσταίνει, ορατό φως για να δίνει χρώμα και φως στη ζωή μας και υπεριώδες για να μας βοηθά να παράγουμε βιταμίνη D3 και να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το πολύτιμο αυτό φως φιλτράρεται από τα τζάμια των παραθύρων και χάνεται από το τεχνητό φως. Δεν είναι περίεργο που μικρές ποσότητες υπεριώδους φωτός είναι απαραίτητες για την καλή υγεία. Καινούργιες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα, έχουν έλλειψη της βιταμίνης αυτής. Τα χάπια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φύση. Προσοχή όμως:όχι μεγάλη έκθεση στον ήλιο! Τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν είναι πάρα πολλά.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Έχει αποδειχθεί ότι πέντε ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα κύτταρα του σώματος μας πρέπει να εμπλουτίζονται με νερό. Πρόκειται για μια εσωτερική υδροθεραπεία, όπου το νερό βοηθά ακόμα και την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Για παράδειγμα, για έναν απλό πονοκέφαλο, ένα ζεστό ποδόλουτρο με άλατα στο νερό βοηθά πάρα πολύ, ενώ η κατάσταση βελτιώνεται ακόμα περισσότερο με μια κρύα κομπρέσα στο μέτωπο, που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον πόνο στο κεφάλι. Η συχνή άσκηση από την άλλη μεριά, είναι ένα μέτρο πρόληψης για πονοκεφάλους, ενώ σήμερα η επιστήμη δίνει έμφαση στην υδροθεραπεία.

ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ο πιο καλός τρόπος για να βόηθήσουμε το σώμα μας να έχει καλή υγεία είναι ο περιορισμός των θερμίδων. Ξέρουμε σήμερα ότι ένα 40% μείωση της λήψης τροφής, σε σύγκριση με ένα πρόγραμμα πλήρους διατροφής, αυξάνει τη διάρκεια ζωής κατά 40%. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μειώνονται οι κίνδυνοι για καρκίνο, για παθήσεις της στεφανιαίας, για παχυσαρκία και για διαβήτη, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και οι εγκεφαλικές λειτουργίες. Είναι αλήθεια ότι όσο πιο μεγάλη είναι η ζώνη, τόσο λιγοστεύει η διάρκεια ζωής. Γι'αυτό, τρώτε λιγότερο-ζήστε περισσότερο. Για τους ενήλικες, δυο γεύματα την ημέρα είναι μια σοφή πρόληψη.

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

Τα βότανα υπάρχουν για το καλό του ανθρώπου. Οι επιστήμονες υπολογίζουν πολύ στα απλά αυτά σκευάσματα, αλλά ο ασθενής θα πρέπει να μάθει ότι δεν χρειάζεται να φωνάζει με το παραμικρό τον γιατρό. Θα πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει ορισμένες καταστάσεις με τα βότανα, αν είναι ανάγκη.

ΠΩΣ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ

Ο αέρας που αναπνέουμε είναι μολυσμένος, το νερό που πίνουμε περιέχει υδράργυρο, αλογονομένους υδρογονάνθρακες και ένα σωρό βιομηχανικά απόβλητα, οι τροφές μας έχουν χρωστικές ουσίες ή είναι μεταλλαγμένες. Και με την τάση που έχουμε να καταβροχθίζουμε τα πάντα και να πιστεύουμε όλα όσα μας λένε οι διαφημίσεις για νοστιμιές και ευεξία, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να γλιτώσουμε από τα δηλητήρια, να τα βγάλουμε από το σώμα μας και από το περιβάλλον μας. Ευτυχώς, οι πυρηνικοί επιστήμονες, οι ειδικοί που ασχολούνται με τα δηλητηριώδη αέρια και οι μηχανικοί του Διαστήματος συμφωνούν ότι μια από τις μεγαλύτερες απαντήσεις στο πρόβλημα των δηλητηριωδών ουσιών είναι ο άνθρακας. Ο άνθρακας μπορεί να τραβήξει και να κρατήσει τα δηλητήρια καλύτερα από κάθε άλλη ουσία. Δεν είναι παράξενο που αναγνωρίζεται σαν μέρος της θεραπείας για τον έλεγχο των δηλητηρίων.
Για τα δηλητήρια που προκαλούν φλεγμονές όπως κοκκινίλες, πρηξίματα και πόνο, ο άνθρακας είναι πολύ χρήσιμος. Για παράδειγμα, για μια απλή αναστάτωση στο στομάχι ή για την αντιμετώπιση μιας διάρροιας, 10 -12 ταμπλέτες άνθρακα ή ένα ή δυο κουταλάκια σκόνη άνθρακα διαλυμένη στο νερό μπορούν να βοηθήσουν πολύ.
Ένα πρήξιμο κάτω από το δέρμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επίθεμα άνθρακα στο σημείο. Δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο ήτον διαβήτη -ΟΧΙ. Ο άνθρακας είναι μονάχα ένα μέσο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, για να απαλύνει τα πρηξίματα και τον πόνο.

ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΕΡΑΣ

Τα δέντρα μας προσφέρουν καθαρό αέρα και οξυγόνο. Ο δρ Κρέγκερ του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ απέδειξε ότι τα μόρια του οξυγόνου που παράγονται από τα δέντρα αυξάνουν την κυττοχρωμική οξυδάση στους πνεύμονες μας.
Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το οξυγόνο αυτό "ηρεμεί" τον εγκέφαλο μας, μειώνει τους πονοκεφάλους και βοηθά το ηθικό μας.

ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Φυσικά σημαίνει να βαδίζουμε σύμφωνα με τη θέληση του Δημιουργού μας και να πετυχαίνουμε υπερφυσικά αποτελέσματα. Ζητούμε ένα θαύμα και ο Κύριος στρέφει το μυαλό μας σε μια απλή θεραπεία...Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον Κύριο να κάνει ένα θαύμα για μας, ενώ παραμελούμε τις απλές θεραπείες. Μας προσφέρει τις θεραπείες αυτές και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να έχουμε τα θαυμαστά αποτελέσματα που επιθυμούμε.
Χρησιμοποιώντας απλές φυσικές θεραπείες, όπως η υδροθεραπεία και η χρήση ολοένα και λιγότερων φαρμάκων στα οποία συνηθίζουν και ανθίστανται οι ιοί, μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για παράδειγμα, επί πολλά χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν φάρμακα για να καταπολεμήσουν την αρθρίτιδα, ενώ τώρα ξέρουμε ότι τα φάρμακα για την αρθρίτιδα, σε μεγάλες ποσότητες, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά.

Η ΓΛΥΚΙΑ ΑΝΑΠΑΥΣΗ

Ο άνθρωπος χρειάζεται ανάπαυση της ψυχής, του μυαλού και του σώματος. Ένα ήσυχο αναπαυτήριο όπως μια καταπράσινη όαση, με καλή σκιά, νερό και ηρεμία, είναι ότι πρέπει, για να διώξει την κούραση και το στρες. Η έλλειψη ύπνου είναι συχνή στους ανθρώπους και τους σπάει τα νεύρα. Η καφεϊνη είναι γνωστό ότι καταστρέφει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του ύπνου. Ευτυχώς, ο βαθύς ύπνος αντισταθμίζει όλες αυτές τις καταστάσεις.Ό ύπνος για έναν εργαζόμενο άνθρωπο είναι γλυκός. Όταν κάποιος πηγαίνει στο κρεβάτι του με ήρεμο στομάχι, είναι σίγουρο πως θα απολαύσει τον ύπνο του. Βοηθά επίσης και ένα ζεστό μπάνιο. Ένα φλιτζάνι τσάι βοηθά επίσης στην αποφυγή πονοκεφάλων και ζαλάδας το πρωϊ. Δοκιμάστε έναν σωστό ύπνο, από απόψε κιόλας.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Το καθαρό περιβάλλον και το καθαρό σώμα βοηθά το δέρμα(το μεγαλύτερο όργανο μας) να αποβάλλει τα άχρηστα προϊόντα από το σώμα. Έτσι το σώμα διατηρείται καθαρό.
Μειώνονται τα μικρόβια και τα χημικά υποπροϊόντα και έτσι μπορούμε να προλάβουμε αρκετές ασθένειες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά μας.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ

Πολλές φορές έχουμε δώσει συμβουλές για καλή υγεία και ότι ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις συνήθειες μας για "φαγητό, ποτό, ντύσιμο και ύπνο". Και καλά το φαγητό, το ποτό και ο ύπνος. Αλλά γιατί το ντύσιμο έχει τόση μεγάλη σημασία για την καλή υγεία;
Μια απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται σε μια βασική αρχή της υγείας -"η τέλεια υγεία απαιτεί τέλεια κυκλοφορία του αίματος".
Τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, που στέλνουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα μεμονωμένα κύτταρα του σώματος μας, ονομάζονται τριχοειδή. Είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία και διαστέλλονται όταν είναι ζεστά, στέλνοντας έτσι οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία στα κύτταρα που υπηρετούν. Όταν είναι κρύα, συστέλλονται ή σφίγγουν. Και τότε το αίμα δεν μπορεί να διατηρήσει τις περιοχές που υπηρετεί ζεστές και να τους παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
Αν τα πόδια και ακόμα και τα μπράτσα είναι πιο κρύα από τον κορμό, το αίμα θα πάει στα ζεστότερα σημεία. Όταν τα άκρα είναι ζεστά, τότε το αίμα κυκλοφορεί πιο άνετα ανάμεσα στον κορμό και στα πόδια. Αυτό εξηγεί γιατί πολλές φορές μια νέα γυναίκα μπορεί να απαλύνει τους πόνους της περιόδου με ένα ζεστό ποδόλουτρο.
Γιατί λοιπόν να μην απολαμβάνουμε την τέλεια υγεία που μπορεί να μας προσφέρει μια τέλεια κυκλοφορία του αίματος;
Κατά τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι φροντίζουν το ντύσιμο τους, θα πρέπει να προσέχουν και τη ζώνη που φορούν-δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτή γιατί εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος. Οι τιράντες μπορεί να μην είναι πια της μόδας, αλλά για την καλή υγεία θα άξιζε τον κόπο να τις φορέσουμε ξανά. Επίσης, και από αισθητική πλευρά, οι τιράντες μπορούν να κρύψουν το μεγάλο στομάχι που κρέμεται όταν φοράμε ζώνη.
Αλλά το αίμα δεν είναι το μόνο υγρό του σώματος που κυκλοφορεί μέσα μας. Το λεμφατικό σύστημα, που μεταφέρει τα ανοσοποητικά κύτταρα -εκείνα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις σε όλο το σώμα -θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη. Αποτελείται από λεμφαδένες, που βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία τα οποία είναι πιο ευάλωτα σε επιδρομείς ιών.
Οι λεμφαδένες αυτοί ενεργούν σαν φίλτρα, παγιδεύοντας και καταστρέφοντας τους βλαβερούς ιούς. Αν και όταν ένας λεμφαδένας γεμίσει από αυτούς τους παγιδευμένους ιούς και δεν χωράει άλλους, τότε οι εισβολείς κατεβαίνουν μέσω των "λεμφατικών καναλιών" στην επόμενη φυλακή, όπου το πρόβλημα επαναλαμβάνεται. Τα λεμφατικά κανάλια συμπιέζονται πολύ εύκολα. Οποιαδήποτε πίεση στο αποστραγγιστικό αυτό σύστημα εμποδίζει την αφάίρεση των δηλητηρίων και συμβάλλει στην λοίμωξη.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στο ντύσιμο των γυναικών. Τα σφιχτά ρούχα μπορούν να επηρεάσουν την καλή υγεία. Το ισορροπημένο ντύσιμο βοηθά στην ισορροπημένη κυκλοφορία του αίματος.
Θα το επαναλάβουμε ξανά:Η τέλεια υγεία απαιτεί τέλεια κυκλοφορία του αίματος.


ΠΗΓΗ: Περιοδικό "ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ"