Προστατέψτε το πάγκρεας σας τρώγοντας

Δυναμικό τρίο

Σε μια οκτάχρονη μελέτη, εκείνοι που κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα των τριών ισχυρών φλαβονοειδών -kaempferol, quercetin, και myricetin-μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας κατά 23 %. Καθόλου κακό. Και χωρίς αμφιβολία αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παραπάνω τρία φλαβονοειδή βοηθούν στην καταστολή του οξειδωτικού στρες, μιας διαδικασίας που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τον καρκίνο και άλλες επικίνδυνες νόσους.

Άλλες σπουδαίες πηγές

Κρεμμύδια και ορισμένα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως η ρόκα, είναι ένας τρόπος να πάρουμε τα ιδιαίτερα αυτά φλαβονοειδή. Παραθέτουμε εδώ και μερικά άλλα:
-Kaempferol: Κατσαρό λάχανο, παντζάρι, αντίδια, ωμό σπανάκι, πρασουλίδα και άσπρα φασόλια.
-Quercetin:Σπαραγγια, μήλα, στάρι και τσάι.
-Myricetin:Μάραθο, βατόμουρα και χαρουπάλευρο.

Κάτι για τους καπνιστές

Καπνίζετε; Έχετε υπόψη σας ότι οι καπνιστές στη μελέτη είχαν ωφεληθεί ιδιαίτερα από τη λήψη φλαβονοειδών, με την kaempferol να παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κάπνισμα δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας.
Όφελος:31 μιλιγκραμ φλαβονοειδών την ημέρα σας κάνουν να φαίνεστε 3,2 χρόνια νεότεροι.

Πρωτεϊνη για το πάγκρεας

Αν κάνετε προσπάθεια να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση κρέατος, το πάγκρεας σας θα σας ευγνωμονεί.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, άνθρωποι που κατανάλωναν κυρίως επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτντογκ, μπέικον, σαλάμια και λουκάνικα, είχαν αύξηση κατά 67 % του κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας. Πρωτεϊνες όπως ψάρι, πουλερικά και αβγά δεν σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο για την ασθένεια.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι συμμετέχοντες στη μελέτη, των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας.
Υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα νιτρώδη συντηρητικά και παρόμοια προσθετικά που χρησιμοποιούνται στις τροφές αυτές. Το πάγκρεας είναι ένας μικρός αδένας κοντά στο στομάχι που ελευθερώνει πεπτικά ένζυμα στο έντερο και εκκρίνει ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας είναι η προχωρημένη ηλικία (50 ετών και άνω), το κάπνισμα και ιστορικό φλεγμονών του παγκρέατος. Ο διαβήτης επίσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας.
Όφελος: Ο έλεγχος της υγείας σας μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε 12 χρόνια νεότερος.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ  ΚΑΛΥΤΕΡΗ  ΖΩΗ 

Real Age