Παράγοντες που μειώνουν την ανάπτυξη καρκίνου

Ο καρκίνος είναι ο υπ΄αριθμόν δύο δολοφόνος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από 1.500 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από καρκίνο - κάτι που ισοδυναμεί με τρεις πτώσεις τζάμπο την ημέρα, κάθε μέρα. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι θλιβερά, ειδικά όταν πολλά είδη καρκίνου μπορούν να προληφθούν. Σήμερα, ένας στους δύο άντρες και μια στις τρεις γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής τους.
Η Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει τον καρκίνο σαν " μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη αύξηση και εξάπλωση ανώμαλων κυττάρων". Σε ένα υγιές σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει αμέσως και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα αμέσως μόλις εμφανιστούν, αλλά ο τυπικός αμερικάνικος τρόπος ζωής και η διατροφή προδιαθέτουν το σώμα να αναπτύξει καρκίνο εισάγοντας καρκινογόνους παράγοντες στο σώμα και εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Υιοθετώντας ένα είδος ζωής που προστατεύει από τον καρκίνο, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο κατά 90 % . Παραθέτουμε μερικές προτάσεις για επιτυχία:
1. Αποφεύγετε παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του καρκίνου. Η χρήση του καπνού και του αλκοόλ παίζουν ρόλο στο περίπου 44% όλων των καρκίνων. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το υπερβολικό λίπος, η ζάχαρη, η χοληστερόλη κι ο ήλιος συνδέονται όλα με ένα ή περισσότερα είδη καρκίνου.. Άλλοι καρκινογόνοι παράγοντες έχουν βρεθεί στον καφέ, την σοκολάτα, τον αμίαντο, το πριονίδι και άλλα τοξικά χημικά, από αποσμητικά σπρέι ως εντομοκτόνα.
2. Προσέχετε την διατροφή σας. Μια διατροφή πλούσια σε ίνες και με ποικιλία φρούτων και λαχανικών περιέχει πολλά αντικαρκινικά στοιχεία.
3. Τρώτε σε τακτές ώρες, χωρίς τίποτα στο ενδιάμεσο εκτός από νερό. Έρευνες έχουν δείξει ότι εκείνοι που παίρνουν τέσσερα γεύματα την ημέρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που παίρνουν δυο γεύματα την ημέρα.
4. Ασκείστε καθημερινά. Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την πέψη και μειώνει το στρες. Η έλλειψη άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου κατά 30 -80 %.
5. Να κάθεστε με μέτρο στον ήλιο. Η σωστή έκθεση στον ήλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου. Η βιταμίνη D,που παράγεται από τον ήλιο στο δέρμα, περιορίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
6.Διατηρήστε το σωστό βάρος. Το υπερβολικό βάρος του σώματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο κατά 55 % .
7. Μάθετε να ελέγχετε το στρες. Το στρες εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι μεγάλος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.
Πολλοί άνθρωποι έχουν παρουσιάσει μείωση ή και ολική εξαφάνιση ενός όγκου, ελέγχοντας το στρες. Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να είναι ένα μέρος της θεραπείας του καρκίνου.

(Από το περιοδικό "Καλύτερη Ζωή" , σελ.13 - Τεύχος 36)