ΠΟΤΑ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ


Για λαμπερά μάτια..

Παρόλο που η πηγή μου, παραθέτει αρκετές πληροφορίες για τις τροφές που βοηθούν, ώστε να αποκτήσουμε λαμπερά μάτια, συμπεριλαμβανομένου το γνωστό σε όλους καρότο , απλά εδώ σας παραθέτω μια συνταγή, που συμβάλλει σε αυτό:

Χυμός από καρότο και μήλο

Το καρότο και το μήλο, με τη φυσική γλύκα τους, φτιάχνουν αυτό το νόστιμο ποτό που περιέχει πλήθος ωφέλιμα συστατικά για τα μάτια, κυρίως βιταμίνη -C και βήτα -καροτίνη.
Επίσης, διευκολύνει την πέψη και ρυθμίζει την λειτουργία των εντέρων, αποβάλλοντας έτσι τις τοξίνες, πράγμα που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την καθαρότητα των ματιών. Οι ανοσοβελτιωτικές ιδιότητες του μήλου και του καρότου μαζί με την δροσιστική δράση του κόλιανδρου απομακρύνουν τις αλλεργίες, τις μολύνσεις και τους ερεθισμούς που συμβάλλουν στην εκδήλωση προβλημάτων όπως η επιπεφυκίτιδα και το κριθαράκι.

100 ml χυμός καρότου
100 ml χυμός μήλου
φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, για γαρνιτούρα.

Αναμίξτε τους χυμούς και γαρνίρετε με το κόλιανδρο.
(1 δόση)


Στην συνέχεια σας παραθέτω , την καντονέζικη σούπα από νεροκάρδαμο και σπανάκι..

Η ζωντανή σκούρα πράσινη σούπα, πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, παρέχει ζωτικές θρεπτικές ουσίες για την υγεία των ματιών. Το σπανάκι και το νεροκάρδαμο με τη διουρητική και υπακτική δράση τους καθαρίζουν τον οργανισμό, μας διατηρούν σε άριστη κατάσταση και μας χαρίζουν ευεξία και ωραία εμφάνιση.
Είναι δημοφιλή στην Κίνα, όπου εκτιμούνται για τις δραστικές και υγραντικές τους ιδιότητες, οι οποίες διώχνουν την ξηρότητα, τη μεγάλη θερμόκρασία και την υπεραιμία που ευνοούν την εμφάνιση των οφθαλμικών φλεγμονών και μολύνσεων.

1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα
3 μέτριες πατέτες, καθαρισμένες και κομμένες
1 ματσάκι νεροκάρδαμο, πλυμένο και κομμένο
225 γρ. σπανάκι πλυμένο
1,5 λίτ. νερό ή ζωμό λαχανικών ή κότας
αλάτι και πιπέρι
2 κουτ. της σούπας φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο ή ένα κ. θυμάρι.
125 ml γιαούρτι για γαρνίρισμα (προαιρ.)

Βάλτε το λάδι σε ένα μεγάλο σκεύος να ζεσταθεί, προσθέστε τα κρεμμύδια και τις πατάτες και ψήστε για 5 λεπτά. Προσθέστε το νεροκάρδαμο, και το σπανάκι και ψήστε για πέντε (5΄) λεπτά ακόμη. Έπειτα προσθέστε το νερό ή το ζωμό και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Βγάλτε το μίγμα από την φωτιά, πολτοποιήστε το και αλατοπιπερώστε. Γαρνίρετε με τα φρέσκα βότανα και το γιαούρτι και σερβίρετε. (6 δόσεις)

Για ηρεμία του νου

Κατευναστικό με μπανάνα

Αυτό το απαλό, κρεμώδες και εύκολο μιλκσέικ μπανάνας θα βοηθήσει στην πνευματική σας ηρεμία. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε άμυλο και σε θρεπτικά συστατικά το μίγμα αυτό μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας χαλαρώσει. Το γλυκό αυτό ποτό, με τις καταπραϋντικές του ιδιότητες, είναι ιδανικό για να σας απαλλάξει από κάθε νευρικότητα. ειδικά εαν αυτή οφείλεται στην δουλειά σας ή το άγχος.

250 ml γάλα

1 μπανάνα καθαρισμένη και κομμένη

4 παγάκια

1 κουτ. της σούπας μέλι

ελάχιστη ποσότητα τριμμένο μοσχοκάρυδο

Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν κρέμα. Σερβίρετε γαρνίροντας με επιπλέον μοσχοκάρυδο, αν θέλετε. (1 δόση)

Κρέμα της ηρεμίας

Ένα γευστικό γλυκό ποτό που θα θρέψει και θα ηρεμήσει το νου σας. Η γλυκύτητα του γάλατος ρυζιού, των αμυγδάλων και των χουρμάδων αντισταθμίζεται με το πικάντικο άρωμα του τζίντζερ που φέρνει κάτι από Ανατολή. Όλα τα συστατικά έχουν μια ενδυναμωτική και σταθεροποιητική δράση στα νεύρα, βοηθώντας στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης -δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια αυτές οι τροφές είναι δημοφιλείς για την ηρεμία, που φέρνουν στο νου.

1 κουτ. της σούπας τριμμένα αμύγδαλα

100 γρ. χουρμάδες (χωρίς τα κουκούτσια)

350 ml νερό ή γάλα ρυζιού

1 κουτ. του γλυκού τριμμένο τζίντερ

Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν κρέμα. (1 δόση)



(Από το βιβλίο "Θεραπευτικοί χυμοί αφεψήματα σούπες και μαλακτικά" της Anne Mcintyre , των Εκδόσεων ΨΥΧΑΛΟΣ)